خارش واژن

مدت زمان مطالعه 2,5 دقیقه

خارش و سوزش واژن شایع‌ترین و در عین حال ناراحت‌کننده‌‎ترین علائمی است که زنان تجربه می‌کنند. مطالعه‌ای علمی نشان می‌دهد بیش از 69 درصد خانم‌ها در سراسر جهان، با این موضوع مواجهه می‌شوند و در اولین اقدام خود، شروع به سرچ در اینترنت می‌کنند. این عارضه به صورت ناگهانی بروز داده می‌شود و در ابتدا شاید بی‌اهمیت جلوه کند؛ اما پتانسیل آن را دارد که به یک بیماری مزمن تبدیل شود. گاهی ممکن است قابل تحمل باشد و با استفاده از یک کرم ضدخارشِ بدون نسخه، بتوان آن را تسکین داد و گاهی هم منشاء ایجاد عفونت‌های شدید می‌شود، در این صورت مراجعه به پزشک الزامی است.

دلایل رایج ایجاد خارش در اندام خصوصی بانوان

فهرست مطالب

هر خانم برای رعایت نظافت شخصی، می‌بایست اصولی را بداند و به آن پایبند باشد. مثلا از آب ولرم و یک پاک‌کننده ملایم جهت شستشوی اندام خصوصی‌اش استفاده کند. مصرف صابون‌های معطر، لوسیون‌ها و انواع اسپری‌ها را متوقف کرده و از پوشیدن لباس خیس یا دارای رطوبت، خودداری کند. با این حال، باز هم ممکن است به خارش واژن دچار شود. این واکنش طبیعی بدن در مواجهه با محرک‌های فیزیکی و شیمیایی متعدد، نظیر میکروب‌هاست.

عفونت‌های قارچی، اولین و مهم‌ترین نشانه خارش واژن:

عفونت‌‌های قارچی متداول‌ترین دلیل خارش‌ شدید اندام خصوصی بانوان است. در این صورت افراد، علاوه بر خارش، ترشحات غلیظ و سفیدرنگی را هم مشاهده خواهند کرد.

واژینوز باکتریال، یک باکتری مزاحم:

زمانی که نوع خاصی از باکتری‌ها بیش از حد، در واژن تکثیرشوند، فرد خارش شدید را در این ناحیه تجربه خواهد کرد. این بیماری اغلب با بوی ماهی، سوزش هنگام ادرار و ترشحات خاکستری، سفید یا سبز رنگ همراه است.

خشکی واژن، یک نشانه متداول:

زمانی که فرد از داخل در واژن خود احساس خارش و ناراحتی کند یعنی پوست این ناحیه، به شدت خشک شده است. داروهای بدون نسخه و مبتنی بر آب می‌تواند به این موضوع کمک کند. اما اگر فرد احساس ناراحتی بیش از حد داشته باشد، در این مواقع توصیه ما مراجعه به پزشک متخصص است.

قرار گرفتن در معرض عوامل آلرژی‌زا:

شما نیز ممکن است به مواد تشکیل دهنده بسیاری از پدهای بهداشتی و ژل‌های شستشو حساسیت داشته باشید. اگر به لوازم بهداشتی شخصی خود مشکوک هستید و حدس می‌زنید که ممکن است برای‌تان مشکلاتی مانند خارش را به دنبال داشته باشند، می‌توانید برندهای دیگر را امتحان کنید.

سایر بیماری‌های پوستی، مزید بر علت می‌شود:

اگزما و سایر بیماری‌های مرتبط با خشکی پوست می‌تواند منجر به خارش واژن شود و حتی روی پوست اطراف این ناحیه نیز تأثیر بگذارد.

درمان‌های خانگی خارش واژن:

اگر با این مشکل دست و پنجه نرم می‌کنید و برای رفع آن به فضای اینترنت مراجعه کردید، انواع مختلفی از درمان‌ها، اعم از خانگی و غیرخانگی به شما پیشنهاد می‌شود. همیشه نوع درمان به علت خارش بستگی دارد؛ به همین دلیل مهم است که در ابتدا، علت‌یابی کرده و سپس این بخش را بخوانید. در این قسمت بهترین روش‌های درمان‌ خانگی را به شما پیشنهاد می‌کنیم:

استفاده از جوش‌شیرین:

جوش شیرین به صورت طبیعی عفونت‌های قارچی را از بین می‌برد و می‌تواند بیماری‌هایی نظیر خارش پوست را درمان کند. مطالعه‌ای در سال 2014 نشان می‌دهد این ماده، قارچ کاندیدا آلبیکنس را از بین می‌برد. به افرادی که مشکوک به ابتلا به این نوع قارچ هستند توصیه می‌شود، 4 لیوان جوش شیرین را در آب ریخته و با آن حمام کنند. این کار باعث درمان اگزما در نواحی مختلف پوست نیز می‌شود.

جوش شیرین
جوش شیرین برای درمان خارش واژن

ماست یونانی بخورید:

ماست یونانی یکی از درمان‌های خانگی رایج برای عفونت‌های قارچی محسوب می‌شود. این ماست یک خوراکی پروبیوتیک است و باعث رشد باکتری‌های مفید در معده، روده و واژن می‌شود. باکتری‌های ایجاد شده با قارچ‌ها مبارزه می‌کنند و آ‌ن‌ها را از بین می‌برند.

ماست یونانی
مصرف ماست یونانی برای توقف خارش واژن

از لباس زیر نخی استفاده کنید:

استفاده مداوم از لباس‌های دارای الیاف مصنوعی باعث می‌شود قارچ‌ها بستر مناسبی برای رشد داشته باشند. برای همین، لباس زیر نخی همیشه انتخاب بهتری برای خانم‌ها محسوب می‌شود.

سرکه سیب را امتحان کنید:

اگر به دنبال روشی برای تسکین خارش واژن هستید، به احتمال زیاد با مطلب استفاده از سرکه سیب به عنوان یک درمان خانگی رو به رو شدید. بسیاری از خانم‌ها این روش را امتحان کردند و جواب خوبی گرفتند. سرکه سیب، یک درمان خانگی در دسترس و ساده برای توقف خارش در تمامی نقاط بدن به شمار می‌رود. البته متاسفانه، مطالب کمی برای تائید خاصیت درمانی سرکه سیب وجود دارد. به هر حال این یک داروی ارزان است که امتحان آن هیچ عارضه جانبی نخواهد داشت.

سرکه سیب
استفاده از سرکه سیب یک راه خانگی برای درمان خارش واژن

مکمل‌های پروبیوتیک مصرف کنید:

همان‌طور که گفتیم برخی از باکتری‌های خوب برای حفظ سلامت واژن ضروری هستند. آن‌ها با خوردن مکمل‌های پروبیوتیک در بدن تکثیر می‌شوند. اگر ماست یونانی دوست ندارید، در دسترس‌تان نیست یا می‌خواهید پاسخ سریع‌تری بگیرید، بهتر است کپسول‌ها و تونیک‌های بدون نسخه‌ پروبیوتیک که در تمام داروخانه‌های محلی پیدا می‌شود، را امتحان کنید. مصرف این مکمل‌ها یک اقدام پیشگیرانه برای عدم ابتلا به بیماری‌های عفونی و قارچی محسوب می‌شود. (اگر آنتی بیوتیک مصرف می‌کنید برای استفاده از مکمل‌های پروبیوتیک حتما با پزشک‌تان مشورت کنید.)

مکمل‌های پروبیوتیک
نقش مکمل‌های پروبیوتیک در درمان خارش واژن

غذاهای پروبیوتیک هم مفید هستند:

خوردن غذاهای حاوی پروبیوتیک هم اثری مانند مکمل‌ها دارد. به جز ماست‌، نوشیدنی کامبوچا، انواع کیمچی، ترشی کلم و خمیر سویا سرشار از باکتری‌های مفید هستند.

روغن نارگیل اینجا هم به داد‌تان می‌رسد:

مطالعه‌ای در سال 2016، در مرکز تحقیقاتی پزشکی آمریکا ثابت کرد که روغن نارگیل عفونت‌های مخمری را از بین می‌برد. گرچه هنوز هم بسیاری از پزشکان می‌گویند شواهد کافی برای تائید اثربخشی روغن نارگیل وجود ندارد.

روغن نارگیل
استفاده از روغن نارگیل برای درمان سریع خارش واژن

از کرم‌های ضد قارچ بدون نسخه استفاده کنید:

اگر عفونت‌های قارچی بیش از حد شما را آزار می‌دهد. می‌توانید از کرم‌های ضدقارچ بدون نسخه موجود در داروخانه‌ها استفاده کنید. آن‌ها با غلبه بر مخمرها، خارش را از بین می‌برند.

کرم کورتیزون را می‌شناسید؟

در برخی از موارد، خارش ناحیه تناسلی، هیچ ربطی به عفونت‌های قارچی ندارد و ممکن است به خاطر اصلاح موهای زائد این ناحیه از بدن باشد یا شما مبتلا به بیماری‌های پوستی آلرژیک، نظیر اگزما شده باشید. در این صورت کرم کورتیزون به شما کمک می‌کند تا از شر خارش رها شوید. یادتان باشد این کرم تنها برای پوست قسمت خارجی دستگاه تناسلی مناسب است.

اینجا دیگر باید به پزشک مراجعه کنید

اگر روش‌های خانگی را امتحان کردید و هیچ نتیجه‌ای حاصل نشد، وقت آن است که به پزشک مراجعه کنید. در این زمان احتمالا دارای علائم زیر هستید:

  • درد یا سوزش هنگام ادرار یا برقراری رابطه جنسی
  • درد در ناحیه لگن
  • قرمزی و تورم ناحیه تناسلی
  • مشاهده تاول یا لک‌های عجیب روی اندام خصوصی
  • ایجاد ترشحات کف آلود یا پنیری شکل به رنگ سبز، زرد یا خاکستری
  • داشتن بوی بد

در این صورت اصلا برای مراجعه به پزشک استرس نداشته باشید. او با بررسی سابقه پزشکی شما و انجام معاینات لگنی، بهترین روش درمان را پیشنهاد خواهد کرد.

اقدامات پیشگیرانه برای عدم ابتلا به عفونت‌های قارچی

بارها گفتیم که پیشگیری بهتر از درمان است. اقداماتی وجود دارد که با انجام آن‌ها ریسک ابتلا به عفونت‌های قارچی را می‌توانید کاهش دهید. در این مرحله باید از موارد زیر اجتناب کنید:

  1. اول از همه، برای پیشگیری و درمان خارش واژن به هر مطلبی در فضای اینترنت، اعتماد نکنید. برخی از راه‌حل‌ها فقط مشکل شما را بدتر می‌کند. برای مثال: از مواد شوینده معطر برای شستشوی بدن و لباس زیر استفاده نکنید. عطرها و مواد مصنوعی یکی از علل شایع خارش ناحیه تناسلی به شمار می‌روند. به ترکیبات صابون حمام، شامپو بدن و تمام شوینده‌هایی که استفاده می‌کنید نگاهی بیندازید؛ اگر حاوی مواد معطر هستند، برای شستشوی اندام خصوصی و لباس زیر از آن‌ها استفاده نکنید.
  2. در قدم بعدی از مصرف پدها و تامپون‌هایی که از پودر تالک ساخته شدند، به شدت خودداری کنید. در گذشته‌ای نه‌چندان دور اعتقاد بر این بود که پودر تالک یک محصول شگفت‌انگیز برای کنترل رطوبت است و از آن در ساخت پوشک‌ها، نوار بهداشتی و تامپون استفاده می‌کردند. امروزه ثابت شده که این ماده خطرناک، علاوه بر تشدید عفونت، باعث ایجاد سرطان تخمدان هم می‌شود.
  3. استفاده از ژل بهداشتی بانوان یک اقدام پیشگیرانه عالی به شمار می‌رود. این محصول برای جلوگیری از ابتلا به انواع بیماری‌های تناسلی ساخته شده است. pH بدن را تنظیم می‌کند، بوی بد، سوزش و خارش را هم از بین می‌برد.

بهترین ژل‌های بهداشتی بانوان موجود در بازار:

مواد شوینده زیادی برای بانوان در بازار وجود دارد. هر کدام از آن‌ها ممکن است ترکیباتی را در خود جا داده باشند که در نهایت شما را به هدف‌تان، که پیشگیری از ابتلا به بیماریست، می‌رساند. هنگام خرید این محصولات دقت کنید حتما، فاقد صابون، پارابن، فتالات و انواع عطرهای طبیعی و مصنوعی باشند. در پاراگراف بعدی، چند نمونه از بهترین کالاها را به شما معرفی می‌کنیم:

  • ژل شستشو بانوان اوریفلیم مدل Feminelle Mild Intimate Wash: این محصول ملایم، حاوی عصاره گل بابونه است که به جلوگیری از رشد قارچ‌ها کمک می‌کند.
  • ژل بهداشتی لافارر: علاوه بر تنظیم pH ناحیه تناسلی، فعالیت باکتری‌های مفید را افزایش می‌دهد. بنابراین از ابتلا به عفونت‌ها، سوزش و خارش پیشگیری می‌کند.
  • ژل بهداشتی بانوان سینره: این محصول حاوی عصاره ارکیده سفید، انار و گل یاس است. حال این دو گیاه چه کاری انجام می‌دهند؟ عصاره ارکیده سفید خاصیت ضدالتهاب و مرطوب‌کنندگی دارد. عصاره انار و گل یاس هم به بهبود زخم‌های مخاطی و جلوگیری از ایجاد عفونت ها کمک می‌کنند.
  • ژل بهداشتی بانوان سروینا برای تمامی افراد اعم از بانوان، دوشیزگان، بانوان یائسه، زنان باردار و حتی آقایان ژل بهداشتی تولید می‌کند. این محصول باعث جلوگیری از التهاب و سوزش شده و یک ژل بهداشتی آنتی سپتیک، ضد قارچ و ضد عفونی کننده محسوب می‌شود. همچنین آویشن، عصاره گیاهی به رفته در آن است.

توجه داشته باشید محصولاتی که دارای عصاره‌های گیاهی هستند، قابل اعتمادترند. آن‌ها نسبت به کالاهای مشابه‌شان که از مواد شیمیایی پر شده است، بهتر عمل می‌کنند.

نحوه استفاده از ژل بهداشتی بانوان

ابتدا دست ها را بشویید، ناحیه تناسلی را مرطوب کرده و مقدار کمی از ژل را روی موضع استفاده کنید. سپس با آب ولرم بشویید.

مزایای استفاده از ژل بهداشتی چیست؟

استفاده از ژل بهداشتی به صورت مداوم باعث از بین رفتن بوی بد، برقراری تعادل pH در ناحیه تناسلی، پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های عفونی، حفظ رطوبت طبیعی بدن، از بین رفتن سوزش و خارش و تنظیم میزان ترشحات می‌شود.

خارش واژن در زنان باردار و استفاده از ژل بهداشتی

زنان در طول دوره بارداری هم ممکن است خارش واژن را تجربه کنند. این یک اتفاق عادی است. عوامل متعددی باعث ایجاد این احساس ناخوشایند می‌شود. برخی از آن‌ها می‌تواند نتیجه تغییرات بدن در این دوره از زندگی باشد. بعضی دیگر هم مرتبط با ابتلا به عفونت‌های قارچی، واژینوز باکتریال، افزایش ترشحات، خشکی واژن، عفونت دستگاه ادراری، حساسیت به محصولات بهداشتی، کلستاز بارداری و بروز عفونت‌های مقاربتی است.

برای درمان خارش واژن در زنان باردار باید چه اقدامی انجام داد؟

از آنجایی که دوران بارداری مرحله حساسی در زندگی یک زن به شمار می‌رود، نباید بی‌گدار به آب زد و هر درمانی را بدون مشورت پزشک امتحان کرد. همچنین در این دوره استفاده از انواع کرم‌ها و شیاف‌های ضدقارچ نیز توصیه نمی‌شود. چرا که با خطر سقط جنین همراه است. بنابراین زنان باردار با استفاده از جوش‌شیرین و کمپرس آب یخ، می‌توانند این درد را تسکین دهند. از سوی دیگر روش درمانی جالبی به نام ماست و عسل وجود دارد که مادرها می‌توانند آن را امتحان کنند. پژوهشگران طی مطالعه‌ای در سال 2012، برای 82 زن باردار مبتلا به خارش واژن، ماست و عسل و برای 47 نفر دیگر کرم ضد قارچ را تجویز کردند. نتیجه شگفت‌انگیز بود. افرادی که ماست و عسل مصرف کرده بودند نسبت به سایرین زودتر بهبود پیدا کردند. بنابراین از ماست و عسل غافل نشوید.

اقدامات پیشگیرانه از خارش واژن در دوران بارداری چیست؟

از آنجایی که درمان خارش واژن در دوران بارداری سخت است، توصیه می‌شود، قبل از مواجهه با آن، رفتارهای پیشگیرانه را از سر بگیرید. سعی کنید pH واژن خود را با خوردن ماست‌های پروبیوتیک کنترل کنید. از پوشیدن لباس‌های خیلی تنگ با الیاف مصنوعی به شدت خودداری کنید. لباس‌های مرطوب را به سرعت تعویض کنید. از محصولاتی که حاوی رایحه، مواد محرک و شیمیایی هستند استفاده نکنید. از انجام دوش واژینال خودداری کنید که pH طبیعی بدن‌تان را به هم می‌ریزد و البته پس از دستشویی از جلو به عقب خود را تمیز کنید. در آخر سعی کنید با یوگای مختص دوران بارداری، سطح استرس خود را کاهش دهید. چرا که استرس سبب کندتر شدن روند درمان هر نوع عفونتی می‌شود.

آیا زنان باردار می‌توانند از ژل بهداشتی استفاده کنند؟

یک سؤال مهم در بخش پیشگیری از ابتلا به عفونت‌های قارچی مطرح می‌شود و آن هم این است که، آیا زنان باردار می‌توانند از ژل بهداشتی استفاده کنند؟ بله، استفاده از ژل بهداشتی در دوران بارداری خطری ندارد. مگر آنکه دارای رایحه‌های قوی و سایر مواد شیمیایی باشند که تعادل pH بدن را بهم بزند.

خارش واژن و درمان آن در دوران یائسگی

خانم‌های در شرف یائسگی، دیگر افرادی هستند که با مشکل خارش واژن مواجه می‌شوند. پایین آمدن سطح استروژن در بدن آن‌ها باعث ایجاد خشکی و خارش در ناحیه تناسلی می‌شود. بنابراین بهترین راه فرار از این موضوع، استفاده از مرطوب‌کننده‌های مخصوص واژن و ژل‌های شستشوی دوران یائسگی است. بهتر است محصولاتی را انتخاب کنند که در ترکیبات‌شان عصاره آلوئه‌ورا و کالامین موجود باشد.

رفع خارش واژن در دوران قاعدگی

قبل از اینکه به این موضوع پر اهمیت بپردازیم، باید بدانید چه عواملی باعث ایجاد خارش در دوران قاعدگی می‌شود. عفونت قارچی، واژینوز باکتریال و تریکومونیازیس (عفونت‌ مقاربتی) از جمله مواردی است که در این بازه هفت روزه، در ناحیه واژن، خارش ایجاد می‌کند. البته در این دوران حساسیت به پدها یا تامپون‌ها هم بی‌تأثیر نیست.

برای رفع خارش واژن در دوران قاعدگی چه کار کنیم؟

اولین اقدام مؤثر برای پیشگیری و درمان خارش واژن در دوران قاعدگی استفاده از پدهای بهداشتی سازگار با پوست شماست. یادتان باشد آن‌ها مرتب باید تعویض شوند. همچنین از مصرف محصولات معطر مانند دستمال مرطوب و پاک‌کننده معطر خودداری کنید. همچنین ژل‌های بهداشتی هم در دوران قاعدگی، شما را از هرگونه آلودگی دور می‌کنند. بنابراین سعی کنید در این بازه زمانی هم از آن‌ها استفاده کنید تا در امان بمانید.

سوالات پرتکرار شما، در مورد خارش واژن:

در این بخش به پر تکرارترین سؤالاتی که از ما درباره خارش واژن پرسیدید پاسخ می‌دهیم:

آیا می توانم برای جلوگیری از خارش واژن از وازلین استفاده کنم؟

خیر. وازلین یا ژله نفتی، پماد مبتنی بر روغن است. مطالعاتی وجود دارد که می‌گوید این ماده انواع بیماری‌های باکتریایی را در این نقطه از بدن ایجاد می‌کند.

چگونه می توانم خارش را در شب متوقف کنم؟

خارش واژن ممکن است در شب، بیشتر شما را آزار دهد. در این صورت می‌توانید حمام کنید و لباس‌های نخی بپوشید. به صورت بی رویه از داروهای بدون نسخه استفاده نکنید، چون ممکن است اوضاع را خراب‌تر کند. علاوه بر آن به هیچ عنوان اقدام به خاراندن بدن‌تان نکنید، این کار عوارض را تشدید خواهد کرد.

آیا استفاده از ژل بهداشتی عوارض دارد؟

استفاده از ژل بهداشتی مناسب، هیچ عارضه‌ای ندارد. مگر آنکه محصول با پوست شما ناسازگار باشد که فورا می‌بایست برند آن را تغییر دهید.

آیا ژل بهداشتی بانوان و دوشیزگان با هم متفاوت است؟

یکی از تفاوت‌های مهم ژل بهداشتی بانوان و دوشیزگان در میزان اسیدی بودنشان است. به این معنی که ژل بهداشتی مخصوص بانوان، pH بیشتری نسبت به ژل‌های بهداشتی مخصوص دوشیزگان دارد. اما به این معنی نیست که دوشیزگان نمی‌توانند از ژل مخصوص بانوان استفاده کنند.

سخن پایانی

در آخر، درمان‌ها و راه‌حل‌های خانگی و تخصصی زیادی برای درمان عفونت‌های واژن وجود دارد. از ماست یونانی گرفته تا استفاده از روغن نارگیل و کرم‌های مخصوص مبارزه با عفونت‌های قارچی. بدن شما ممکن است به بعضی از این درمان‌ها پاسخ مثبت بدهد. اما ما به شما توصیه می‌کنیم قبل از به وجود آمدن این مشکل راه‌های پیشگیرانه را امتحان کنید. از شوینده‌های بهداشتی مناسب استفاده کنید، لباس‌های غیرنخی را به صورت مداوم نپوشید، نظافت شخصی را رعایت کنید و اگر باز هم به این بیماری مبتلا شدید، آگاهانه تصمیم بگیرید. بدانید، گاهی ابتلا به عفونت‌های قارچی اجتناب ناپذیر است. از مراجعه به پزشک در این مواقع خجالت نکشید چرا که یکی از وظایف متخصصان زنان و زایمان درمان این مشکل رایج و همه‌گیر است. شما اولین نفری نیستید که به آن مبتلا می‌شوید، پس درست و به موقع اقدام کنید.

2 دیدگاه

  1. لیلا 14 فروردین 1402 در 6:54 ق.ظ - پاسخ

    شستن با پتادتین ضرری ندارد

    • پشتیبانی سایت 14 فروردین 1402 در 1:49 ب.ظ - پاسخ

      شستن با بتادین ضرر داره مگر اینکه بتادین مخصوص از داروخانه خریداری کنید.

ارسال دیدگاه

مطالب مرتبط

پرطرفدارترین محصولات

دسته مقالات