
خالها ضایعاتی هستند که روی پوست یا مخاط بهوجود میآیند و به دو دسته خالهای اکتسابی و مادرزادی تقسیم میشوند. بعضی از این خالها سطحی هستند اما بعضی دیگر ریشه در لایههای عمقیتر پوست دارند و در اصطلاح به آنها خال گوشتی میگویند.
خالها معمولا از دوران کودکی تا سیوپنج سالگی ظاهر میشوند و بعد از آن دیگر خال جدیدی در بدن بوجود نمیآید. اگر خال در نقطهای از بدن باشد که در زمان اصلاح یا پوشیدن لباس ایجاد مزاحمت کند یا ظاهری ناخوشایند داشته باشد، افراد در پی برداشتن آن برمیآیند. در صورتیکه شما هم از آن دسته افرادی هستید که از وجود خال در بدن یا صورتتان احساس ناراحتی میکنید یا قصد برداشتن خالتان را دارید یا تیرگی خال روی پوستتان باقی مانده، تا انتهای این مقاله با ما باشید.
خال خوش خیم و بدخیم
خال خوشخیم و بدخیم
اگر قصد برداشتن خالتان را دارید قبل از هر اقدامی با یک پزشک متخصص مشورت کنید چرا که خالها ممکن است خوشخیم یا بدخیم باشند. اگر پزشک تشخیص دهد که خالتان بدخیم است با استفاده از دستگاههای تخصصی تصویربرداری آنرا مورد مطالعه دقیق قرار میدهد. اگر خال شما ویژگیهای زیر را دارد باید توسط پزشک و با دستگاه درموسکوپ معاینه شود:
- خال نامتقارن
- خال با مرزهای ناهموار
- خال با رنگهای مختلف
- خال با اندازه بزرگتر از 6 میلیمتر
- خال در حال رشد
خالهای مادرزادی بیشتر در معرض بدخیم شدن قرار دارند؛ گاهی برداشتن خالهای بدخیم اگر بهصورت کامل انجام شود نهتنها موجب گسترش سرطان نمیشود که حتی میتواند به درمان هم کمک کند. بهخاطر داشته باشید که هر نوع تغییر در خال را جدی گرفته و به متخصص پوست مراجعه کنید.
بهترین روش برداشتن خال
اگر خالتان خوشخیم بود به دو روش جراحی و لیزر میتوانید آنرا بردارید.
روش جراحی برداشتن خال
در این روش جراحی برداشتن خال بهصورت کامل با استفاده از تیغ برداشته و جای آن بخیه میشود. احتمال عود خال با این روش بسیار كم است یا اصلا وجود ندارد.
روش لیزر برداشتن خال
در این روش بخیهای روی پوست زده نمیشود اما چون ممكن است خال بهطور عمقی برداشته نشود، احتمال عود آن بیشتر است.
تشخیص چگونگی برداشتن خال بهعهده پزشک است و معمولا برای خالهایی که خطر بدخیمی دارند از روش جراحی استفاده میشود تا بعد از عمل بتوان آنرا برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه فرستاد. اگر خالبرداری با روش لیزر انجام شود نمیتوان روی بیوپسی آن حساب کرد؛ زیرا برداشتن خال از طریق لیزر یا دستگاه موجب میشود که مقدار زیادی از سلولهای آن ناحیه از بین برود.
درصورتیکه به خالی مشکوک هستید؛ با جراحی اقدام به برداشتن آن کنید و قبل از انجام عمل، آزمایشهای لازم را نیز انجام دهید؛ البته در مورد خالهای مادرزادی یا کوچک با عمق کم روش لیزر بهترین راه درمان است.
مزایای برداشتن خال با لیزر
- برداشتن خال با لیزر نسبت به جراحی مزایای زیادی دارد.
- مقرونبهصرفه بودن
- باقی نماندن جای زخم یا بخیه
- داشتن خاصیت استریلیزاسیونی لیزر و خطر عفونت کمتر
- داشتن حداقل صدمات پوستی در اطراف خال
- بهبودی سریع
- قابلیت برداشتن چندین خال در یک جلسه
- دسترسی لیزر به نقاط دشوار بدن مثل بینی
- کوتاه بودن مدت جراحی با لیزر
در جراحی لیزر بیحسی موضعی در محل مورد نظر انجام میشود و خال بوسیله لیزر سوخته و از بین میرود؛ اما پوست مجاور خال هیچ آسیبی نمیبیند. برداشتن خال با لیزر حدود پنج تا ده دقیقه زمان میبرد و هیچ دردی ندارد. باتوجه به نوع و عمق خال ممکن است درمان با لیزر یک یا چند جلسه صورت بگیرد.
در چند روز اول بعد از جراحی با لیزر، ناحیه تحت درمان قرمز، متورم و تحریکپذیر است؛ اما بعد از گذشت چند ماه و با مراقبتهای ویژه لکه قهوهای به جا مانده از زخم بهتدریج از بین میرود و پوست تازه و سالم جای آنرا میگیرد.
- مراقبت های لازم بعد از برداشتن خال با لیزر
- بعد از برداشتن خال، بهمدت دو روز جای خال را نشویید
- از کرمهایی که دکتر تجویز کرده، استفاده کنید
- تا 48 ساعت بعد از برداشتن خال هیچ نوع لوازم آرایش و کرم متفرقه به پوست نمالید
- بعد از برداشتن خال به جای زخم دست نزنید و رویه تشکیلشده را تحریک نکنید
- رنگ قرمز یا صورتی ایجادشده بعد از جراحی لیزر طبیعی است، برای رفع تیرگی جای خال یک تا چهار ماه بعد از جراحی از کرمهای مخصوص لیزر استفاده کنید
- تا یک ماه بعد از انجام لیزر از مصرف کرمهای لایهبردار خودداری کنید(مگر با تجویز پزشک)
- بعد از انجام لیزر از قرار گرفتن زیر نور مستقیم و شدید خورشید خودداری کرده و حتما از کرم ضد آفتاب حاوی SPF پنجاه یا بالاتر استفاده کنید
- برای بهبود سریعتر جای زخم میتوانید از کرمهای ترمیمکننده مانند سیکاموزا و آنتی بیوتیکهای موضعی استفاده کنید
- کرم های لایه بردار را همزمان با کرم ضد آفتاب استفاده نکنید (میتوانید ابتدا کرم لایهبردار را به پوست بمالید و بعد از گذشت مدتی، هنگام بیرون رفتن از منزل کرم ضدآفتاب را استفاده کنید)
رفع تیرگی جای خال بعد از انجام لیزر
رفع تیرگی جای خال بعد از انجام لیزر
بعد از برداشتن خال بوسیله لیزر ممکن است جای لک قرمز یا قهوهای روی پوست باقی بماند؛ برای رفع تیرگی خال بعد از لیزر باید مرتب از کرمهای ترمیمکننده کلاژنساز و ضدآفتاب استفاده کنید. اگر خال بزرگ و ریشهدار باشد ممکن است با استفاده از کرم ضدآفتاب و لیزر نیز جای لک قهوهای آن از بین نرود؛ در اینصورت اول از برداشته شدن خال بهصورت کامل مطمئن شده و سپس از محصولات ضدلک فاقد هیدروکینون و ترتینوئین استفاده کنید.
در پوستهای تیره، جای لک خال کمی پررنگتر از پوستهای روشن است، با گذر زمان و طی چند هفته تا چند ماه این تیرگی از بین خواهد رفت؛ اما اگر میخواهید جای لک خال زودتر رفع شود میتوانید از لیزر کیوسوئیچ استفاده کنید. بهخاطر داشته باشید که بهمدت دو تا سه هفته بعد از انجام لیزر زیر نور شدید آفتاب قرار نگیرید و مرتب از کرم ضدآفتاب استفاده کنید.
ابعاد خال، مهارت پزشک معالج و محل خال در جای باقیمانده از خال و تیرگی آن نقش مهمی دارند. بهعنوان مثال خالهایی که روی گونه، گردن و سینه وجود دارند جای لک بیشتری از خود باقی میگذارند اما لک خالهای بناگوش و خط خنده خیلی زود برطرف میشود.
اگر قرمزی بعد از لیزر خال با گذشت چند روز تا چند هفته از بین نرفت میتوانید از لیزر PDL یا IPL برای رفع لک خال استفاده کنید.
کرم های مناسب برای رفع تیرگی خال
برای رفع تیرگی خال بهتر است با تجویز پزشک از کرمهای مناسب و مرغوب استفاده کنید.
- کرم آبرسان و ترمیمکننده پوست: این کرم با خاصیت آبرسانی عمیق و ترمیمکنندگی قوی برای انواع پوستهای چرب، خشک و معمولی مناسب است.
- کرم های ترمیم کننده پوست سینره برای رفع تیرگی خال بسیار مناسب هستند.
- سرم ضدلک و روشنکننده: سرمهای ضدلک حاوی کمپلکس روشنکننده پوست هستند و برای رفع تیرگی خال بعد از لیزر بسیار مناسبند.
نتیجهگیری
قبل از انجام لیزر برای برداشتن خال حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. استفاده از لیزر بیشتر برای برداشتن خالهای صاف و قهوهای یا سیاه رنگ مناسب است. بهخاطر داشته باشید که از یک ماه قبل از لیزر آفتاب نگیرید و از کرمهای برنزهکننده و دستگاه سولاریوم استفاده نکنید.
برای رفع تیرگی جای خال بعد از جراحی لیزر میتوانید از کرمهای ترمیمکننده و آبرسان قوی طبق تجویز پزشک استفاده کنید. از خراشیدن و کندن زخم ایجادشده در جای خال جدا بپرهیزید، چرا که منجر به ایجاد لک دائمی میشود.
بهمدت یک ماهونیم بهصورت مداوم در خانه و بیرون از خانه از کرم ضدآفتاب استفاده کنید. در صورتیکه جای خال بعد از مدتی از بین نرفت برای رفع تیرگی جای آن میتوانید دوباره لیزر کنید.
مطالب مرتبط
پرطرفدارترین محصولات
دسته مقالات